Tafeltennisclub Eernegem is een feitelijke vereniging opgericht in 1977, aangesloten bij de Vlaamse Tafeltennisliga VZW, met als clubnummer WVL 125. Tafeltennisclub Eernegem is erkend bij BLOSO, Stichting Vlaamse Schoolsport en Sportraad Ichtegem. Het secretariaat wordt uitgeoefend door Stefaan Roose, Achterstraat 49, 8480 Eernegem (059/43.82.65 of 0499/70.19.46).

 

KORTE HISTORIEK TTC EERNEGEM

1977

In februari 1977 organiseerde BLOSO-gangmaker (wijlen) Georges DUMAREY onder impuls van (wijlen) sportschepen André OOSTERLYNCK enkele "pingpong-trainingen" in de turnzaal van de Gemeenteschool. Trainer was Willy COUTEREEL. Na deze eerste sessie besloten enkele spelers tot de oprichting van de "Tafeltennisclub Eernegem". Voorzitter was wijlen Johan DEFRAEYE en secretaris Dirk DUTRY.

Reeds in september 1977 startte TTC Eernegem in de Westvlaamse tafeltenniscompetitie met één ploeg (de laagste provinciale afdeling was toen vierde provinciale).

Geleidelijk aan breidde de club uit en promoveerden ploegen naar hogere reeksen.

1978

In 1978 werd voor het eerst een clubkampioenschap ingericht met als overwinnaar Joris GADEYNE. In de daaropvolgende tien jaar beheersten de broers GADEYNE de clubkampioen-schappen: Joris behaalde vijf maal de overwinning, Filip drie maal. Nadien waren de clubkampioenen o.m. Johan SCHAEP (twee maal), Geert BONAMIE (vier maal) en Johnny CRAMPE (vijf maal). Absoluut recordhouder met acht titels is echter Koen FEYS.

1990

In 1990 promoveerde de A-ploeg van TTC Eernegem voor de eerste maal naar eerste provinciale. Nadien bleef Eernegem een vaste waarde in de hoogste provinciale afdeling. Een occasionele degradatie naar tweede werd onmiddellijk gevolgd door een nieuwe promotie.

2003

In 2003 behaalde EERNEGEM A opnieuw na één jaar tweede provinciale de titel met niet minder dan acht punten voorsprong op WIELSBEKE B en dertien op KORTRIJK A.

Na een seizoen zonder één nederlaag won Eernegem ook de Vlaamse eind-ronde voor de kampioenen van tweede provinciale ZOMERGEM A en KOBELCO ANTWERPEN. Door de Sportraad van Ichtegem werd TTC EERNEGEM A uitgeroepen tot gemeentelijke sportploeg van het jaar 2003.

2004

In 2004 liet ook EERNEGEM B van zich spreken : de toenmalige ploeg uit derde provinciale behaalde de bronzen medaille in de Beker van West-Vlaanderen na de ploegen KUURNE A en WIELSBEKE A (uit Landelijke Afdelingen).

Deze ploeg steeg meteen  ook van derde naar tweede provinciale en werd gemeentelijke sportploeg van het jaar 2004.

2006

In het seizoen 2005-2006 eindigde EERNEGEM A derde in eerste provinciale (de hoogste stand in deze historiek).

EERNEGEM B steeg in hetzelfde seizoen via eindronde onverwacht naar eerste provinciale, waardoor EERNEGEM in het seizoen 2006-2007 twee ploegen in eerste provinciale had.

TTC EERENGEM startte het seizoen 2006-2007 met maar liefst zeven! competitieve ploegen, waarvan twee ploegen in eerste provinciale, één ploeg in derde, twee ploegen in vierde en eveneens twee ploegen in vijfde provinciale. Een sportief hoogtepunt dat sindsdien nooit nog geëvenaard werd.

2010

Na terug drie seizoenen in tweede provinciale vertoefd te hebben steeg EERNEGEM B voor een tweede maal naar eerste provinciale via eindrondes.

Echter zou ook deze promotie maar van korte duur zijn, mede door een beslissing van de provincie.

2011

Doordat de provincie in 2010 besliste om van twee reeksen eerste provinciale naar één reeks over te schakelen betekende dit voor héél wat ploegen in de hoogste reeks dat degradatie onafwendbaar werd en dat bleek niet in het minst het geval voor de twee EERNEGEMSE ploegen in eerste provinciale. Beide ploegen eindigden in 2011 op een rechtstreekse degradatieplaats.

2013

Nadat EERNEGEM B, tijdens het vorige seizoen, jammerlijk degradeerde naar derde provinciale, zette de EERNEGEMSE tweede ploeg in 2013 de puntjes terug op de i. Ze speelden immers kampioen met een straatlengte voorsprong op de concurrentie.

Ook EERNEGEM A mocht in 2013 vieren, want hun tweede plaats in tweede provinciale betekende opnieuw promotie naar de hoogste provinciale afdeling.

BESTUUR

In de loop der jaren werd Joris GADEYNE voorzitter in opvolging van wijlen Johan DEFRAEYE (1977-1982). Verschillende secretarissen hebben elkaar opgevolgd, ondermeer Gilbert KYNDT (1978-1994), Patrick JANSSENS (1994-95), Hans VERPLANCKE (1995-2000) en Stefaan ROOSE (vanaf 2000)

‘SPELEN VOOR DE EER’

In de afgelopen 38 jaar hebben honderden spelers competitief het tafeltennisbat gehanteerd.

TTC Eernegem is er bijzonder trots op te kunnen zeggen dat nog nooit een speler betaald werd om zijn hobby uit te oefenen, dat ook nooit een speler of club betaald werd voor een transfer.

Thans speelt TTC Eernegem met zes seniorploegen in de wekelijkse interclub-competitie:

A-ploeg in tweede provinciale ; B-ploeg en C-ploeg in derde provinciale ; D-ploeg, E-ploeg en F-ploeg in vijfde provinciale.

 


Klik HIER voor de powerpoint presentatie n.a.v. het dertigjarig bestaan van onze club in 2007.